Selecteer een pagina

Regionale zorgcoördinatie in 2025 operationeel

Zorgcoördinatie is een belangrijk middel om de druk op de acute zorg te verminderen. Naast de al bestaande triagefunctie (link toelichting) faciliteren we in Zorgcoördinatie dat direct de juiste zorg door de juiste zorgverlener wordt verleend aan patiënten. Dat doen we tijdens tijdens ANW–uren.  Patiënten met een niet–acute zorgvraag krijgen geen toegang tot de schaarse acute middelen. Ze krijgen wel een alternatief aangereikt, bijvoorbeeld in de vorm van een zelfzorg advies.

Daarnaast gebruiken we binnen Zorgcoördinatie en de triage data en voorspellende modellen om de toestroom van zorgvragers efficiënt af te wikkelen.

Samenwerking
In de Zorgcoördinatie sturen we vanaf het eerste contact de patiëntenreis in de juiste richting.
Zorgcoördinatie wordt gevormd in samenwerking met andere zorgorganisaties zoals de meldkamer, GGZ en VVT. HAPOB neemt het initiatief om deze partijen samen te brengen.
Een randvoorwaarde om te komen tot Zorgcoördinatie is het mogelijk maken om patiënteninformatie te delen tussen de verschillende organisaties. Om de Zorgcoördinatie succesvol te laten zijn is het van belang om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de situatie in de verschillende deelregio’s. Dit zal ook onder andere bepaald worden door de Spoedpleinen waar een groot deel van de daadwerkelijke acute zorg geleverd gaat worden.
In de vorming van Zorgcoördinatie zal het ROAZ-plan leidend zijn.

Ambitie: Onze ambitie is om in 2025 een vorm van Zorgcoördinatie ingericht te hebben om deze vervolgens verder in te richten.

Digitale triage en Artificiële Intelligentie (AI)
In de toekomst zijn verdere ontwikkeling van digitale triage en AI–oplossingen te verwachten. We geven er de voorkeur aan uitwerking hiervan op landelijk niveau te laten plaatsvinden.

Onze ambities